23.1.2006

Makuun tottuu ja joskus voi jäädä jopa koukkuun


Fakta: pahalta haisevat ruoat haisevat pahalle. Ja nyt ei kiistellä hajuasioista. Joissain kulttuureissa pahoilla hajuilla on oma tehtävänsä: ne saattavat esimerkiksi pelottaa henkiä. Jos ei nyt aivan halua pitää henkiä loitolla, niin lentokoneessa ainakin voi saada lisätilaa pitämällä avonaista hapankaaliastiaa sylissään. Eri asia on, mitä kanssamatkustajat ajattelevat sinusta. On joitain ruokia/raaka-aineita, jotka mielestäni haisevat ällöiltä, mutta joista kuitenkin pidän ihan valtavasti. Hapankaali, parmesan, tölkkietanat, vanhentuneet kalat. Tai oikeastaan en pidäkään pilaantuneesta kalasta. Muuten luin jonkin aikaa sitten vinkin, miten saa poistettua keittiöstä pilaantuneen ruoan- tai kalan hajun. Asettamalla valkoviinietikalla täytetty avonainen kulho haisulipaikkaan. En ole kokeillut, koska keittiöni ei luonnollisesti haise pahalta ja kainalooni en viitsi sijoittaa valkoviinietikkakulhoa, vaikka se pahalta haisisikin. Jos joku kokeilee niin kertokaa. Jääkaapistakin on muuten helppo saada hajut pois ja sen olen itse testannutkin. Varmaan tämä on ihan vanha kikka, mutta silti: kastele sanomalehti ja levitä se jääkaapinhyllylle. Kyllä lähtee! Muuten tiedättekö, miten täällä Turussa sanotaan, kun ihaillaan hyvää parfyymia: Sä tuoksut iha omenal. Tuohon en kyllä totu koskaan.
Noniin. Kukas tykkää hapankaalista? Valmistimme pienessä ryhmässä päivänä eräänä moskovan soljankaa ja voi röhnä, että oli hyvää. Suomalaiset ehkä tuntevat paremmin sanasta muodon seljanka, koska se ääntämykseltään sopii meille paremmin. Kun lähdetään isoon maailmaan, käytetään kuitenkin soljankaa ja niin mekin nyt teemme. Ryhmässämme oli mukana natiivi, taisi olla komilainen, jos oikein muistan. Hän opasti, että moskovan soljanka ei suinkaan ole keitto, vaan hapankaalin kanssa kypsennetty kalapannu. Kieltämättä vähän yllätys minullekin, kun olen aina sitä keittona pitänyt, mutta mistäs mitään tietäisin. Tai sitten komilaisilla on oma moskovan seljanka tiedä häntä. Soljanka voi olla myös lihasta valmistettu, mutta unohdetaan se.
Soljaankaan ei tule juurikaan mausteita. Olikin mahtavaa, kun ruokien omat maut pääsivät kunnolla esille ja millä tavalla. Mmmm.

Soljanka moskovskaja
(6 hengelle)
700 g hapankaalia
5 rkl voita
1½ pilkottua sipulia
3 hapanta omenaa
¾ rkl vehnäjauhoja
800 g vaalean kalan fileitä (meillä oli kuhaa)
2 suolakurkkua
tilliä
pippuria
suolaa
korppujauhoja
Ja koristeeksi vielä sitruunaviipaleita, oliiveja ja marinoituja sieniä
Huuhtele hapankaali ensin huolellisesti, nauti sen aromeista ja pyörry. Puristele kaali erittäin kuivaksi. Kuullota sipuli voissa ja lisää hapankaali. Sekoittele ja hauduta pehmeäksi. Lisää lopuksi paloitellut omenat ja sitten vehnäjauhot. Leikka kala paloiksi, älä kuitenkaan kovin pieniksi, koska vaalea kala menee aivan silpuksi joka tapauksessa kun sitä pannulla pyörittelee. Eli seuraavaksi paista kalapaloja voissa. Siirrä puolet kaaliseoksesta voideltuun uunivuokaan ja laita kalapalat kaalien päälle. Ripottele pinnalle pippuria, lisää kuutioidut suolakurkut ja hakattu tilli. Laita päälle uusi kaalikerros, minkä päälle ripottele korppujauhot. Ruskista paistos n. 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Välillä saattaa näyttää, että haudutuksen aikana pitäisi lisätä nestettä. No lisää ihmeessä vettä, jos siltä tuntuu. Vodkaa saa juoda vasurilla kokkaamisen aikana. Ja sen jälkeen.
Teimme muuten myös Salade Olivierin, jonka koristelimme hienolla sienimetsällä. Harmi ettei tullut otettua valokuvia, koska se oli upea. Kärpässienikoristelun saa aikaiseksi leikkaamalla keitetystä kananmunasta alaosan pois, että se pysyy pystyssä. Sitten tomaatista tekee sienelle lakin eli tomaatista leikataan reilu yläosa, josta poistetaan siemenet. Yläosa asetetaan munan päälle siis lakiksi, johon sitten tehdään vaikkapa majoneesilla pilkut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti