14.2.2006

Polkkaa fiorentinalaisittain

Polkkapossuun on tainnut iskeä lintuinluenssa, oireina ainakin on yskää, kurkkukipua ja lihaskipuja. Normaalisti munaan itseni päivittäin vähintään kolme kertaa, mutta muninnan määräkin on vähentynyt. Heltta ja varsinkin harja ovat turvoksissa ja pientä sinisyyttä on selvästi havaittavissa käsivarsissani pienten juovien muodossa. Toivottavasti sairaanhoitaja myöhemmin tänään osuu yhteen noista juovista, kun menen ottamaan piikin - tosin a-hepatiittia vastaan. Ehkä lintuinfluenssakin helpottaa.

Olo on slightly heikko, mutta ajattelin silti hieman kokkailla illemmalla. Kuvan kokkauksesta laitan ehkä sitten myöhemmin, jos jaksan. Surffailin juuri epicuriouksen sivuilla ja törmäsin eräässä reseptissä termiin "á la florentine". Piti tietysti selvittää, mitä se tarkoittaa. Jos ruoka on fiorentinan tapaan valmistettua, kuuluu siihen yleensä ainakin pinaattia ja mornay-kastiketta. Tuo kastike on oikeastaan bechamel-kastiketta, johon on lisätty parmesania ja kermaa. Tarjotaan usein kalan, kananmunan tai kanan kanssa.

No niin iski sitten mieliteko pinaattiin. Se on muuten ihan höpö höpöä, että pinaatissa olisi ihan törkeät määrät rautaa. Kyllä Kippari-Kalle sai massiiviset lihaksensa Olgaa nostelemalla eikä mistään muualta. Kyllähän pinaatissa paljon on rautaa, muttei juuri enempää kuin muissakaan vihreissä vihanneksissa esim. parsakaalissa tai nokkosessa. Suurimman osan raudastaan ihminen saa eläinperäisistä tuotteista kuten lihasta. Tärkeää raudan imeytymisen kannalta on se, minkä kanssa rautaa sisältävää ruokaa syö: esimerkiksi maito heikentää, kun taas C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä.

Tällaista ajattelin tehdä. Ei ole kyllä aavistustakaan, tuleeko edes hyvää, mutta sen näkee. Kokeileminen on aina hauskaa. Ja ainakin ihan jeessiltä vaikuttaa.

Wanna-be-fiorentina-kanaa

1 kourallinen tuoretta pinaattia
1 sipuli pilkottuna
3 rkl pecorino romanoa raastettuna (tai parmesania)
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
muutama basilikan lehti
1/2 dl leipäkuutioita
1 dl kevytmajoneesia
10 tippaa tabascoa
1 rkl appelsiinin mehua (c-vitamiinia raudalle)
S + P

kanan rintafileitä
riisiä
roquefort-juustoa (tai aurajuustoa)
sahramia

Heitä renssattu pinaatti, sipulit,(leipäkuutiot), juusto, basilikat ja appelsiinimehu blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Kumoa seos kulhoon ja sekoita mukaan majoneesi, tabasco, suola ja pippuria. Voit laittaa myös pienen pihauksen oliiviöljyä. Sekoita hyvin.

Nuiji rintafile muovikelmun välissä kevyesti ohuemmaksi. Levitä täyte fileeseen ja kierrä file rullalle. Laita rulla kiinni vaikka hammastikulla. Paista väri pintaan pannulla ja kypsennä uunissa mehevän kypsäksi. Tarjoa sahramilla ja sinihomejuustolla maustetun riisin kanssa.

Jos vielä haluaa tehdä kastikkeen, niin tämä ainakin näyttää ihan kokeilemisen arvoiselta.

Ääninä Briskeby: Wide awake
-----------------------------
Päivitys muutama tunti myöhemmin.

Valmistin safkan ja hyvää tuli. Kana oli varsin maukas ja mehukas. Satuin löytämään pakastimestani pinaattia, joten tuore unohdettiin. Toimi hyvin. Majoneesina testasin täysin rasvatonta majoa, joka ei kyllä yleensä paljon herkistä, mutta tässä toimi hyvin. Kastikkeen tein appelsiinimehusta, soijasta, tipasta kermaa, kasvisliemikuutiosta, tipasta vettä, maizenasta ja suolasta ja pippurista.

4 kommenttia:

  1. Plytski Prutski Snotsky
    Plutulio
    OSko Popux

    VastaaPoista
  2. Plutuliosta saatan olla samaa mieltä, mutta muuten toi on kyllä ihan perätön huhu.

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä hyvältä ja houkuttaa kokeilemaan. Ja pinaatti on herkkua, nam.

    VastaaPoista
  4. Roquefart. Ha ha ha haa.

    VastaaPoista