25.6.2006

Aasian rautaa

Japanilaiset kutsuvat tah tsaita eli tatsoita vitamiinivihannekseksi. Se sisältää paljon magnesiumia, kaliumia ja rautaa. Näöltään se muistuttaa hieman pinaattia ja se käyttäytyy kuuumennettuna hieman samaan tapaan, mutta maku on aivan erilainen. Tatsoin makua kuvaillaan maanläheisen makeaksi. Mitä ikinä se tarkoittaakin. Rakenteeltaan se muistuttaa hieman kaalia.

Tatsoin voi lisätä salaatteihin ihan sellaisenaan kypsentämättä. Pieni höyrytys tai kevyt paistaminen pannulla poistavat kuitenkin hieman sen kitkeryyttä. Minusta pieni kitkeryys antaa vain mukavan jysäyksen oikein valittujen raaka-aineiden kanssa.

Tänään söin tatsoisalaattia uusien perunoiden ja sillin kanssa.


Vitamiinivihannessalaatti

sipulia
punaviinietikkaa
sokeria
suolaa
oliiviöljyä
appelsiinia
tatsoi
(passiohedelmän sisustaa)
(auringonkukansiemeniä)


Marinoi ensin sipulit. Eli kuori sipulit, halkaise ne keskeltä ja pilko ohuiksi puoliympyröiksi. Lisää sipuleihin punaviinietikkaa, sokeria, suolaa ja tilkka oliiviöljyä. Sipuleita ei tarvi kuitenkaan uittaa etikassa, joten lisäile sitä hiljalleen sokerin kanssa vuorotellen ja maistele. Pyörittele sipuleita kunnolla ja jätä marinoitumaan vähintään tunniksi. Mieluummin paljon kauemmaksikin aikaa. Fileeraa appelsiini ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Laita maustumaan sipuleiden päälle. Revi tatsoin lehdet pienemmiksi. Jos haluat, paista niitä ihan hetki pannulla. Ei ole lainkaan pakollinen vaihe. Kerää lautasen pohjalle tatsoin lehtiä. Kasaa siihen päälle appelsiinia ja marinoituja sipuleita. Itse kaiversin sipuleiden päälle vielä hieman passiohedelmää ja heitin ripauksen auringonkukansiemeniä. Ei lainkaan välttämätöntä mutta vinhan huikeata.


2 kommenttia:

  1. En ole tainnut *mietiskelee* syödä tätä Aasian rautaa näin koskaan. Tätä oli usein lisukkeena eri ruokalajeissa Japanissa. Silloin aina rypistettynä ja ryöpättynä sesamöljyn ja siementen kanssa. Tosi herkkua. Kiva, että kaupasta löytyy, vai mistä sait käsiisi?

    VastaaPoista
  2. Citymarketistahan tuo löytyi. Ei ole ennen tullut vastaan, mutta kiva että nyt tuli.

    VastaaPoista