1.10.2007

Futon vai hästens?

On mahtava asua maassa, jossa on ihan oikeasti neljä vuodenaikaa. Piristävää. Tai no okei, Turun talvi on välillä, mikä on, mutta ainakin noin periaatteessa.



Kävin vilkaisemassa viikonloppuna, mitä mökille ja järveen kuuluu. Järveen kuului sen verran, että kaksi sekuntia nakuiltuani päätin palata saunan turvalliseen lämpöön. Vieläkin jalat ihan kohmeessa. Onneksi mökillä on kunnon puuhella. Sillä kun kokkailee, tuntee itsensä ihan Davy Crockettiksi tai ainakin Sonny Crockettiksi. Kumpi parempi.

Arvatkaas muuten... minulla on aina kuivakaapissani korppujauhoja. Ei sen takia, että niitä välttämättä käyttäisin johonkin: no esim. kakkuvuokien jauhottamiseen voi käyttää mannaryynejä, kookoshiutaleita, vehnäleseitä tai vähän mitä nyt mieleen sattuu tulemaan. Sama juttu monissa muissa ruokaloinneissa.

Minulla on korppujauhoja kaapissani siksi, että niitä on niin peijakkaan hauska tehdä. Leipä viipaleiksi ja uuniin kuivumaan alle 150 asteeseen. Sitten se paras kohta eli leipä jauhoiksi. Kuivuneet leipäviipaleet pussiin ja sitten pussille kyytiä kuin adidaksen jousipomppukengille konsanaan. Pussia saa takoa kaulimella, moukarilla, miesten korkokengällä, sähkökitaralla. Akustinenkin kelpaa. Tai sitten pussilla voi kylmästi huitoa seiniä tai ärsyttävää, rummuttavaa seinänaapuria. Hyvä puoli on myös, että leivän voi rauhassa päästää kuivumaan tuntematta siitä kovinkaan huonoa omatuntoa.

Tosiaan, korppujauhon ei aina tarvi olla vaalea leipää. Jos on ruista ranteessa kuin Armbryterskan från ensamheten, voi jauhaa myös tummaa leipää.


Tomaatti-kesäkurpitsafuton
(kasvislisäke)

oliiviöljyä
3 sipulia
2 kesäkurpitsaa
5 tomaattia

korppujauhoja
juustoraastetta
tuoretta salviaa
tuoretta basilikaa
valkosipulijauhetta
murskattua rosepippuria
suolaa


Kuori sipuli, halkaise se ja viipaloi ohueiksi puoliympyröiksi. Anna sen muhia 10 minuuttia pannulla miedolla lämmöllä. Älä ruskista. Leikkaa kesäkurpitsat ja tomaatit ohuiksi siivuiksi. Kaada uunivuoan pohjalle hieman oliiviöljyä ja sekaan sipulit. Asettele sipulien päälle reunoille kesäkurpitsat ja keskelle tomaatit. Pirskottele niitä oliiviöljyllä. Silppua kevyesti salvia ja basilika ja heittele kasvisten päälle. Sotke keskenään korppujauhot, valkosipulijauhe, suola, rosepippuri ja juustoraaste. Levitä tasaisesti kasvisten ja yrttien päälle. Paista uunissa 210 asteessa n. 30 minuuttia. Peitä loppuvaiheessa foliolla, jos alkaa liikaa tummua.

2 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttävä lisäke!

    VastaaPoista
  2. Onko nuo keltaiset siis kesäkurpitsoja???? En ole ikinä nähnyt keltaisia. Varmasti hyvää.

    VastaaPoista