6.11.2008

Ihan kuin en ikinä laittaisi takkiani selkänojalle!

Kenenkään on turha tyrkyttää minulle kuminaleipää, en syö sitä. Mielestäni jokaisessa leivässä, jota leipätiskeillä myydään, pitäisi olla isoilla kirjaimilla merkittynä "ÄLÄ OSTA TÄTÄ, SISÄLTÄÄ KUMINAA". Se ei vaan kuulu leipään, yrittäkää ymmärtää.

Muuten kumina kyllä maistuu. Varsinkin kaaliruoissa, erityisesti padoissa, se jopa herättää ihannoivaa kunnioitusta. Ai miten jotkin ainekset voivatkin osua yksiin. Joskus aikoinaan keittiöharjoittelupaikkani kunnioitettu keittiömestari Harry Sillilän Paroni Finland kutsui minut lieden ääreen ja näytti muhivaa keitostaan. "Tiedätkös Possu, mikä mauste tekee gulassista gulassin?" No enpä tiennyt, mutta siitä lähtien olen sen aina muistanut. Joka siis väittää tehneensä gulassia, eikä ole siihen kuminaa laittanut, ei ole gulassia nähnytkään. Paronia on nimittäin uskominen. Vaikkakin tuppasi tuo myös leipään kuminaa laittamaan, mutta en minäkään voi ihan kaikkea omaksua.

Ja maustetaanhan tuolla myös viinaa. Onhan niitä kaikenlaisia kumina-aperitiivejä yritetty tyrkyttää, mutta olen yleensä kaatanut ne huomaamattomasti vieressäni istuvan mieshenkilön takintaskuun. Mitäs on moukka ja ottaa ravintolan pöytään selkänojalle takkinsa. Ihan niinkuin se ikinä tilaisi mitään tai muutenkaan nauttisi seurasta! Hiton Mauri.


Seuraavaan keitokseen kuuluu myös kumina. Joku jo epäili, olenko mahdollisesti sekoittanut meidän kotokuminamme jeeraan, mutta en ole. Kyllä curryyn voi suomenkuminaakin laittaa, vaikka kuinka mauritiuslainen resepti olisikin. Laitanhan minäkin karjalanpiirakoihin välillä täytteeksi perunaa, eikä peruna kyllä loppupeleissä ihan Karjalasta ole kotoisin. Toisin kuin Aira Samulin, jota en myöskään leivälleni laittaisi.



Katkarapucurry (Mauritius) (3–4 annosta)

2 cm inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 tl korianteria
1 tl kuminaa
1 tl chilijauhetta
½ rkl kurkumaa
1 sipuli
öljyä
1 prk tomaattimurskaa
2 dl vettä
½ rkl sokeria
½ sitruunan kuori raastettuna
1 kanelitanko
200 g katkarapuja
reilusti suolaa
kourallinen korianteria



Raasta inkivääri ja murskaa valkosipulit. Sekoita kulhossa korianterin, kuminan, chilijauheen ja kurkuman kanssa. Pilko sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää hieman öljyä, kaada pannulle mausteseos ja freesaile pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, vesi, sokeri, pestyn sitruunan kuori ja kanelitanko. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Lisää katkaravut, mutta älä keitä enää. Lisää suolaa makusi mukaan. Ripottele päälle hienonnettua korianteria ja tarjoa riisin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Tanskalainen kuminajuusto, se se on poikaa! Ja mun puolesta kumina käy erinomaisesti leivontaan. Ooks maistanu kuminakakkua koskaan?

    VastaaPoista
  2. En oo maistanu, mutta semmosen tietty pyöräytät mulle ja kehun, kuinka hyvää se oli :D

    VastaaPoista