15.6.2009

Sun hella, mun hellas

Saattaisin jonain päivänä havahtua Vougliamenin upponneesta kylästä, Parnassoksen vuorialueelta tai vaikka Santorinin höyryävältä saarelta. Yhtä hyvin saattaisin köyttää itseni vuorotellen Mykonoksen tuhansiin tuulimyllynsiipiin ja kiitää ympäri auringon maailmanpyörässä varpaiden vilistäessä pienen hetken poikki vihreän veden pintaa.


Jos maa itsessään herättää minussa tunteita, sen keittiö herättää kulinaristin (olenhan erinäisten testien mukaankin kulinaristiystävä). Sivuhuomautuksena mainittakoon, että useimmiten herätyksen tekee herätyskello, mitä en pidä läheskään yhtä kiehtovana. Paitsi jos kello on liikkeeseen reagoiva tai siinä on värinä.

Kreikkalaisessa keittiössä on tärkeää osata tehdä valkoinen kastike. Ilman sitä ei synny kunnollista pastitsiota, moussakaa tai täytettyjä munakoisoja. Kastike on paksua ja se ei todellakaan valahda lautasen pohjalle. Olen niiiiiiiiiiin viehtynyt tuohon paksuun töhnään.

Tähän sitä viimeksi hautasin:


Melitzanes papoutsakia
2 munakoisoa
oliiviöljyä
1 sipuli
250 g jauhelihaa
suolaa, pippuria
¾ dl valkoviiniä
kourallinen persiljaa
valkokastiketta (ohje alempana)
juustoraastetta

Valitse kaksi nuorta, pientä munakoisoa ja halkaise ne pitkittäissuunnassa. Kaiva lusikalla sisus pois, jätä n. ½ cm maltoa reunoille. Valele munakoisot oliiviöljyllä ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Hienonna sipuli ja munakoisojen sisus ja freesaa pannulla oliiviöljyssä. Lisää jauheliha, ruskista ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada joukkoon valkoviini ja kourallinen hienonnettua persiljaa. Anna hautua niin kauan, että neste on haihtunut.

Valmista paksu valkokastike: sulata hyvässä kattilassa 2 rkl voita ja sekoita siihen 3 rkl vehnäjauhoja. Älä anna jauhojen ruskistua, mutta anna voin imeytyä. Lisää 4 dl lämmitettyä kulutusmaitoa ja sekoita koko ajan, ettei jää paakkuja. Anna kiehuilla hiljalleen levyllä 10–15 minuuttia. Mausta suolalla, valkopippurilla ja ripauksella muskottipähkinää.

Lusikoi koverretuille munakoisoille jauhelihatäytettä ja päälle valkokastiketta. Ripottele päälle vielä juustoraastetta. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes juusto on sopivasti ruskistunut.

3 kommenttia:

  1. hei, sinulle olisi pieni haaste meikäläisen blogissa, toivottavasti et pahastu moisesta.

    VastaaPoista
  2. minä en koskaan halkaise koisoja vaan syvä viilto ja paistan pannulla na täytän "taskun", kuori vertikaalisesti kuorien ensin niin että tukea kuitenkin jää raitoina. olipa vaikeen kuuloista. no jokainen tyylillään.

    VastaaPoista