8.9.2011

Käsittämättömän herkullinen porkkanakakku


Kukahan makedonialainen on keksinyt heittää porkkanaa kakkuun? Tai muita vihanneksia. Tai kuka sekopää ylipäänsä kokee intohimoisesti palavaa halua lähteä kokeilemaan vihanneskakkureseptejä? Veskupossulla on käsi ylhäällä: olen testannut porkkanakakun, kesäkurpitsakakun, bataattikakun, kurpitsakakun, perunakakun, hapankaalikakun, nauriskakun ja mitäköhän vielä. No kerna kruunu on kyllä ehdottomasti tomaattisoppakakku. Se kuuluu enemmänkin sarjaan kokisnakit, mikä tietty on jo itseisarvoltaan viehkeää. Ehkä tuosta voisi jalostaa myös tomaattisoppakakkujäätelöä.

Vaan kyllä näistä viherpiipityskakuista porkkanakakut ovat ehdotonta von aatelia. Jossain Makedonian Rauman puoleisella suistoalueella syntynyt Sirja-ystäväni antoi viitteitä Kotikokista löytyvästä porkkanakakkuohjeesta, joka kyllä olikin eri helmi. Tässä siis se. Muuten ohje on aboriginaali, mutta kuorrutetta olen vähän tuunannut. Pohjasta tulee ihanan kuohkea ja se myös pysyy sopivasti kosteana.


Pohja:

4 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniliinisokeria
0,5 tl suolaa
4 porkkanaa
1,5 dl ruokaöljyä

Kuorrute (täyte):

400 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniliinisokeria
vajaan puolikkaan appelsiinin mehu (käsin löyhästi puristettuna)
(ihan pikku loraus 43-likööriä)
hasselpähkinärouhetta

Raasta porkkanat HIENOKSI raasteeksi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita vaahtoon porkkanaraaste, kuivat aineet ja öljy. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla, kaada taikina siihen ja paista 190 asteessa alatasolla n. 35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Sekoita kuorrutteen aineet sileäksi keskenään ja levitä kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin ja korkkaa aikaisintaan kolmen tunnin päästä.

20 kommenttia:

  1. Olen itse tehnyt hyvin samanlaisella ohjeella porkkanakakkua, ja se on kyllä todella hyvää! Olen tehnyt samoilla määrillä tuon yleensä piirakkavuokaan (halk. 26 cm), joten kiinnostaa että levititkö tuon taikinan koko pellille vai annoitko levitä kaatamisen jälkeen sen minkä leviää ja jätit sen kokoiseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse en käytä öljyä ja toisinaan voin käyttää aitoa itse tehtyä voita. minun tsikina poikkeaa hieman yllä olevasta reseptistä sillä lisään hasselpähkinää(krokantti tai normaalia rouhetta) ,kanelia,mascarpone itse valmistettuna. ja en kuoruta mutta kosteutan hieman heti uunista otettuani ulos.

      Poista
    2. laitan aina kakku vuokiin ....pellillä tulee liian ohut pohja.

      Poista
  2. Tein ohjeella ja kuvittelin piirakan muuttuvan paksummaksi, mutta jäi todella matalaksi... Suosittelen jotain vuokaa kuten aiemmassa kommentissa kehotetaan. Muuten oikein maistuva ohje(: Huomenna uusiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen aina ihmetellyt miksi putää tehdä leivinpellille. käyttäkää kakku vuokia tai muita piirakkavuokia jolloin tulee korkeampi kakku pohja. paisto aika pitenee 45 -55 minuuttia 175

      Poista
  3. täl ohjeella aion kokeilla! :))

    VastaaPoista
  4. Voi heittää ehdottomasti vuokaankin, jos haluaa paksumpaa. Itse pidän lättänästä :)

    VastaaPoista
  5. Hyvä ja helppo ohje :) Itse tein sen kanssa vuokaan, jotta sai siitä mehevän paksun.

    VastaaPoista
  6. Parasta porkkanakakkua mitä on tullut tehtyä!

    VastaaPoista
  7. Aattelin kokeilla tätä.. :) Listastasi puuttui vielä punajuurikakku! Ostin Sokokselta nimellä red velvet kakku ja oli tosi hyvää, ei punajuuri maistunut ja oli muutenki aika porkkanakakun tyylistä.. pitäs varmaa koittaa itteki tehä joskus..

    VastaaPoista
  8. Tuli kyllä uskomattoman hyvää kakkua! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  9. Erittäin hyvä porkkanakakku! Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tein itsekin vuokaan ja mehevä tuli. Kiitos! :)

    VastaaPoista
  10. Nami! Onnistui kertaheitolla. Tosi mehevä ja suussasulava. :-)

    VastaaPoista
  11. Kiitos ihanasta ohjeesta kokeilin ja tykättiin.

    VastaaPoista
  12. Hei! Rakastan porkkanakakkuja ja tämä ohje kuulostaa hyvältä. Haluaisin samalla tiedustella viisaammilta mitä öljyä suosittelette käytettäväksi makeisiin leivonnaisiin? Joskus tuntuu, että joistakin öljyistä tulee 'outo' sivumaku, kun on tottunut aina voita käyttämään aiemmin..

    VastaaPoista
  13. Hmm, tähän ei ole minulla kyllä sanottavaa. En ole selvästi viisaampi.

    VastaaPoista
  14. Hei! Olen käyttänyt miedonmakuista rypsiölyä. Myös saksanpähkinä -ja auringonkukkaöljyt sopivat makeisiin leivonnaisiin hyvin. Sisarellani taas on porkkakakun ohje, johon laitetaan oliiviöljyä. Sen maku on luonnollisesti voimakkaampi. Huomattava on, että oliiviöljyjä on erilaisia, toiset erittäin voimakkaan, suorastaan pistävän makuisia. Niitä en suosittele. Sisareni on kuitenkin saanut kakustaan kehuja. Kokeilemalla selviää oma suosikki.

    VastaaPoista
  15. Kakku jääkaapissa. Puolitin pohjan ohjeen ja laitoin vuokaan. Todella hyvää! Pitihän reunat tasata... Ohjeen kuorrutteesta tein 1/4, riitti hyvin kakun päälle. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  16. Olipas herkkua! Uskottava se on, ei tähän leivonnaiseen voita tarvitakaan :) Osan sokerista korvasin fariinisokerilla kun sitä sattui olemaan. Taatusti teen toistekin, kiitos!

    VastaaPoista