22.4.2015

Jean Sibeliuksen paremmat cannelonit


Juuri tällä hetkellä (22.4.) on Järvenpäässä menossa Sibelius-laulukilpailu, alkuerät loppuu tänään, grande finaali riimitellään lauantaina. Valitettavasti en päässyt jatkoon alkukarsinnoista slaagerilla Laulu ristilukista, vaikka olin pukeutunutkin ristilukiksi. Joko eivät uskoneet minun olevan sääntöjen mukaisesti Itämeren kansalainen tai alle 35-vuotias. Veikkaisin keskimmäistä.


Suomen suurimman säveltäjän syntymästä on 150 vuotta. Sattuman kautta pääsin osalliseksi Ainolan pitoihin, joissa astuin Sibeliuksen perhettä 60 vuotta palvelleen keittäjän, Helmi Vainikaisen kenkiin. Noin niinkuin kuvainnollisesti. Kenkien luontaisten odourien lisäksi olin haistavani pohjallisista osia jo hieman palaneesta kahdeksannesta sinfoniasta ja ehkä myös vappuisista omenakierukoista.



Jean oli vannoutunut ostereiden ystävä, mutta arkista herkkua oli perunat ja läskisoosi. Itse hän ei viihtynyt keittiössä, paremmin Kajanuksen ja Gallénin kanssa Kämpissä symposium-piirissä, usein kosteallakin ilmalla. Vaimon tiedusteltua Jannelta, mihin aikaan tämä oli tulossa kotiin Kämpistä, oli Janne vastannut hänen olevansa säveltäjä eikä suinkaan ennustaja. Minäkin olen säveltänyt kappaleita mm. Keisaripaavin pastoraali uruille ja Maailman rumin nainen. Ei tarvi tässäkään olla ennustaja: kyllä, nuo edustavat hieman eri tyylilajeja.

Vapaalla Sibelius harrasti muuraamista sydämeni laulun tahdissa.



Seuraavan reseptin nappasi pääkokki Leipurin Tytär Lehmuskoskien kirjasta Jean Sibeliuksen pöydässä. Vastustamattomia ohjeita ja mukavaa tarinointia. En ihan tarkkaan muista reseptiä enkä varsinkaan määriä, mutta näin tulee taatusti hyvää.


Pinaatilla ja ricotalla täytetyt cannelonit ja tomaattikastiketta

Pasta: 

250 g lasagnelevyjä

Keitä lasagnelevyjä muutama kerrallaan suolatussa vedessä n. 3 minuuttia. Nostele varovasti liinan päälle, ei päällekäin tai jäävät kiinni. Puolita lasagnelevyt saksilla.

Tomaattikastike:

600 g tomaattimurskaa
1 dl valkoviiniä
oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
sokeria
suolaa
pippuria
basilikanlehtiä

Lämmitä tomaattimurska kasarissa, lisää valkoviini ja oliiviöljy. Kuori valkosipulinkynnet ja heitä sekaan (alkuperäisessä ohjeessa nämä otettiin lopuksi pois, mutta ei tässä). Anna muhia 15 minuuttia. Tasoita tomaatin happamuutta sokerilla ja mausta suolalla ja pippurilla. Revi vielä joukkkoon puoli kourallista basilikanlehtiä.

 Täyte:

500 g ricottaa (tai maustamatonta tuorejuustoa)
250 g pakastepinaattia
100 g parmesaania
1 muna
hyppysellinen muskottipähkinää
suolaa
pippuria

Lämmitä pinaatti pannulla ja sekoita kipossa muiden ainesten kanssa. 

Kokoaminen:

+ 80 g parmesaaniraastetta

Helpoiten täytteen lisääminen lasagnelevyjen päälle käy pursotinpussilla. Ruittaa levylle pari raitaa ja kääri rullaksi. Voitele uunivuoka, lusikoi pohjalle hieman tomaattikastiketta ja asettele rullia vieri viereen. Kaada päälle kerros tomaattikastiketta ja kruunaa parmesaaniraasteella. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Alkuperäinen ohje kehottaa paistamaan folion alla. Annoin sille piut ja paut.

Tämän ohjeen voi tietty toteuttaa myös valmiilla canneloni-putkilla. Ehkä Jannen aikaan niitä ei Järvenpään citymarketissa vielä ollut saatavilla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti