10.7.2015

Valamon jälkiruokaviini


Jos jälkiruuan kanssa maistuu satunnaisen säännöllisesti sherry, portti, malaga, madeira, st. commandaria, eiswein tai joku muu makea helmi, suosittelen matkaa ortodoksisen luostarin viinimyymälään. Valamon luostarissa Heinävedellä valmistetaan nimittäin omaa jälkkäriviiniä, jossa aineksina on käytetty valkoisia herukoita, karviaisia ja lakkoja. Maku on erittäin miellyttävä, karamellimainen, taistelee omassa jälkkäripöydässäni muiden vastaavien tuotteiden kanssa tasavertaisesti. Viinimyymälässä on iso liuta muitakin viinejä ja muistelen lukeneeni, että Valamossa on myös viskin tislaamo. Joitakin tuotteita saa ainoastaan luostarin viinimyymälästä, mutta osa on tarjolla myös alkon tilausvalikoimissa.

Viinipullon etikettejä kun katselee tarkemmin, voi nimistä löytää useita viittauksia luostareihin: E. Guigal Hermitage, Kloster Eberbach Riesling, Le Cloître de Prieuré-Lichine. Myös etikettien kuvissa on monesti luostareita. Viini ja kristinusko ovat perinteisesti kulkeneet käsi kädessä (mano a mano julio) ja jo Jeesuksella oli hyvä tietämys viinin kultivoinnista. Jo Kaanaan häissä hän osoitti nerokkuutensa valmistamalla ehkä historian ensimmäistä pikaviiniä. Joskus muinoin olen osunut jatkoille, joissa viiniä on tarjottu käymissangosta, jossa kuplinta on ollut vielä havaittavaa. Ei Jeesuksenkaan viiniä turhia kypsytelty, satsi oli valmis tuossa tuokiossa. Ilmeisen hyvä viinimestari silti, sillä viinin valvoja tuumasi Johanneksen evankeliumin mukaan sulhaselle Kaikki tarjoavat ensiksi hyvän viinin ja sitten, kun vieraat alkavat juopua, huonompaa. Mutta sinä olet säästänyt hyvän viinin tähän asti.


Valamon jälkiruokaviinin hinta on 12€ (0,5l).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti