13.5.2016

Moussaka - munakoisosesonki nyt!

Moussakan on pakko olla Olympuksen jumalien lahja kuolevaisille. Ei sinänsä, pastitsiot, saganakit, stifadot, taramasalatat, spanakopitat, tsatsikit ja koko muu eteläisen Balkanin kulinaarirypäs saa possun herkistymään. Kreikka on eittämättä suuri osa ruokasielunmaisemaani.

Perinteinen moussaka valmistetaan lampaanlihasta, mutta tässä käytetään soijarouhetta, johon olen paljonkin tykästynyt viime aikoina. Moussakassa tärkeintä on maustaa kastikkeet hyvin. Valkokastiketta laitetaan päälle runsas kerros ja koostumus säädetään oikeaksi sopivalla määrällä juustoa ja keltuaisia. Juustoksi kelpaa parmesaani tai kefalotyri, mutta mozzarellaakin voi aivan hyvin käyttää. Varsinkin kefalotyria on ollut hieman haastavaa saada Turun kokoisesta onnelasta. Soijarouhe sopii mainiosti lampaanjauhelihan tilalle. Väittäisinpä, ettei moni edes huomaisi eroa olettaen, että tomaattikastike on hyvin maustettu. 


 Moussaka (lakto-ovo-vegetaarinen)

2 pientä munakoisoa
4 perunaa

Leikkaa munakoisot pitkittäissuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Kuori perunat, viipaloi pitkittäissuunnassa ja keitä 10 minuuttia.
Valmista tomaattikastike ja valkokastike. Lirauta uunivuoan pohjalle oliiviöljyä, sen päälle hiukan soijakastiketta, sitten munakoisoviipaleita, soijakastiketta, perunaviipaleita, soijakastiketta, munakoisoviipaleita, soijakastiketta, munakoisoviipaleita, soijakastiketta, valkokastiketta. Paista 175 asteisessa uunissa vajaa tunti. Kun päälle on tullut kauniin ruskea pinta, peitä foliolla. 


Soijarouhe-tomaattikastike

oliiviöljyä
4 dl tummaa soijarouhetta (VegeSun)
3 dl kasvislientä
2 rkl soijakastiketta
1 keltasipuli 
4 valkosipulinkynttä 
400 tomaattimurskaa
1 dl valkoviiniä
kuivattua oreganoa
suolaa
pippuria
kanelia
persiljaa
basilikaa
sokeria
Lisää pannulle öljyä, perään soijarouhe, ja pyörittele siinä. Lisää kasvisliemi ja soijakastike. Kun liemi on imeytynyt soijarouheeseen, lisää pilkotut sipulit ja freesaa pikaisesti. Kaada joukkoon tomaattimurska ja viini ja hauduttele hetki. Mausta suolalla ja pippurilla ja vielä ripauksella kanelia. Lisää hakatut persiljat ja basilikat ja poista kirpeyttä haluamallasi määrällä sokeria.

Béchamel eli valkokastike (jatkettu mozzarellalla ja keltuaisilla)

3,5 rkl voita
3,5 rkl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
100 g mozzarellaa
2 keltuaista
suolaa

Sulata voi, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Älä päästä ruskistumaan, lisää maito hiljalleen hyvin sekoittaen. Anna kiehua  hiljalleen miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Mausta muskottipähkinällä ja pippurilla. Sulata joukkoon mozzarella ja anna hieman jäähtyä ennen keltuaisten lisäämistä. Sekoita keltuainen vahvasti sekoittaen joukkoon ja varo, ettei mene kokkeliksi.  

VegeSunilla on soijarouheen ohella muitakin mielenkiintoisia tuotteita. Esimerkiksi viilin päälle tai mysliin sopii mukavasti soijapapuhiutaleet, jotka ovat käyttövalmiita kypsentämättöminä. Menevät ihan nopeina snäkkeinäkin. Uutuustuote on herneproteiinirouhe, jota voi käyttää esimerkiksi murekkeisiin tai pyöryköihin. Erityisen hyvin se sopii mielestäni kaalipataan, johon olen sitä jo useamman kerran laittanutkin.

VegeSunin tuotteille luonnollisuus on ehdoton vaatimus, kaikki tuotteet ovat geenimuuntelemattomia, ja luomutuotettuja raaka-aineita käytetään niissä määrin kuin niitä on saatavilla; toistaiseksi kahdessa soijatuotteessa. Kaikki tuotteissa käytetty soija kasvatetaan Euroopassa: luomutuotteet Etelä-Ranskassa ja soijapapuhiutaleet Itävallassa. Yrityksen ideologiana on tuoda kestävään kehitykseen perustuvia terveellisiä kasviproteiinivaihtoehtoja vastapainoksi ylettömälle lihankulutukselle.


 Kirjoitus on tehty yhteistyössä VegeSunin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti