23.8.2017

Appelsiininen mustikka-villivadelmapiirakka

Tänä vuonna on metsissä tullut runsaasti vastaan villivadelmaa. Mieletön maku! Vai onko se vain metsän antamaa fiiliksellistä lisäarvoa, kyllähän perinteinen pensasvadelmakin on aivan mahtavaa.

Saaressa jo kohta kuukauden majailleena sitä huomaa, ettei ihan kaikkia samoja raaka-aineita ole käytössä kuin kotosalla. Joutuu kunnolla miettimään, mitä pystyy tekemään. Samalla voi tulla hauskoja oivalluksiakin. Alla olevaan piirakkaan päädyin vähän mutkan kautta. Jääkaapissa oli appelsiinituorejuusto, joka alkoi lähestyä viimeistä päiväänsä. Kehittelin hetken ja päädyin tekemään browniesseja, joihin tulee appelsiini-tomusokerikuorrute. No suklaa olikin lopussa ja tomusokeriakaan ei löytynyt. Unohdetaan. Seuraavaksi kehittelin jotain mutakakun tapaista juttua Van Houten -kaakaoannospussien avustuksella. Siihenkin voisi tulla jokin päällinen, ehkä appelsiinituorejuustoa, kananmuna ja sulatetusta lakritsista (vanhaksi menneestä kapteenin piipusta) jokin pieni lakuraita. Sitten keksin, että laku ja vadelma tykkäävät toisistaan. Ja metsässä on hyvin vadelmia. Komensin kauniimman versioni ja appiukkoni kippojen kanssa vartiksi metsään ja tuotavina saisi olla vadelmia ja mustikoita vähintään kolme desiä. Eihän mustikatkaan kakkua pahenna. Keruuporukka lähti ja aloin valmistaa taikinaa. Joku oli tietty ryystänyt Van Houtenitkin, joten se siitä. Tehdään sitten jokin pikainen pohja ja päälle kaikki sekaisin. Lakun sulattaminenkin sai jäädä.

Ja hyvää siitä tulikin. Yhden piirakkavuoallisen tein ja kuvasta näkyy tulos kolmen ihmisen "maistiaispalojen" jälkeen. En hittolainen ehtinyt edes kuvaa ottamaan, kun nuo hamsterit olivat jo huitaisseet puolet napoihinsa. Ja loput suuhun.


Appelsiininen mustikka-villivadelmapiirakka

Nypitty murupohja:

80 g oivariinia tai voita
1,3 dl sokeria
2,3 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 pieni kananmuna

Sekoita kuivat aineet. Lisää kylmä oivariini ja nypi. Säästä hiukan massaa loppusilaukseen. Lisää muna ihan lopuksi, niin saat tasaisen taikinan. Painele kostutetuin käsin vuokaan. Esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.

Täyte:

Mustikoita ja vadelmia yhteensä n. 3 dl
1 pikku paketti appelsiinituorejustoa
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
vaniljauutetta tai taas vaikka vansokeria

Kippaa lähes kaikki marjat esipaistetun pohjan päälle. Tasoittele tuorejuustomassa marjojen päälle ja sitten loput marjat. Ja sitten se loppuosa pohjataikinaa ympäriinsä. Paista  taas 200 asteessa, nyt n. 15-20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti