10.1.2018

Paremmat haukipuikot

Ihan varmuudella haluat valmistaa kalapuikkoja juuri näin. Vaikka välillä peräpään tuotos osuukin tuulettimeen, niin ei nyt, tänään on ollut hyvä pöhinä. Käytä mitä tahansa kalaa, mutta muista silti arvostaa haukea, joka on juuri sopiva tähän ruokaan. Ruodotkin saa pois, eikä niillä tässä oikeastaan ole edes niin väliä, kun massa vedetään monitoimikoneen terällä tasaiseksi. Voit myös pyytää kalakauppiastasi vetämään haukifileen myllyn läpi. No tuskin hän sitä suostuu tekemään, mutta aina voi koittaa lahjoa tai uhkailla. Itse uhkailin kalakauppiastani laitamalla hänet nurkkaan, ottamalla konsolipelit hetkeksi pois ja viemällä muutkin lelut viikoksi vinttiin. Nopeasti lähti mylly jauhamaan. 



Paremmat haukipuikot

Näin homma etenee:

1. Valmista massa. Googlaa joku kiva ohje, tai heittele summissa kuten minäkin. Alla olevat määrät ovat sinne päin, mutta voi niilläkin massan valmistaa. Paista ensin pieni koepala ja lisää mausteita tarvittaessa. Ei liikaa makuja, hauki on lempeä kala. Heitä kaikki monitoimikoneen terän alle ja surauta tasaiseksi.

350 g ruodotonta haukea
1 kananmuna
100 g kermaviiliä
2 rkl rypsiöljyä
½ dl korppujauhoja
tilliä läjä
valkopippuria
suolaa

2. Vuoraa uuninkestävä kapea vuoka elmukelmulla. Se oikea elmukelmu kestää 100 asteista lämmitystä 15 minuuttia. Kaada massa vuokaan ja levitä se tuuman noin 2½ cm:n paksuiseksi pediksi. Paista 95 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa kala esim. leikkuulaudan avustuksella tasaiselle alustalle ja leikkaa haluamiksesi puikoiksi tai pihveiksi. Ei kuitenkaan liian ohuiksi tai pieniksi, niitä on vaikea käsitellä. Toisaalta isotkin voivat hajota helposti. 

3. Ota kolme lautasta. Laita yhdelle ruisjauhojen ja vehnäjauhojen sekoitusta, toiselle kananmunaa ja kolmannelle korppujauhoja. Pankojauhot olisi askel kehityksessä eteenpäin, mutta ne oli nyt loppu. Laita korppujauhojen sekaan suolaa ja pippuria.

ruisjauhoja
vehnäjauhoja
kananmuna
korppujauhoja
suolaa ja valkopippuria

4. Kuumenna paistinpannu ja sulata voi. Kääntele kalapalat: ensin jauhoissa, sitten munassa, sitten korppujauhoissa. Paista pannulla (älä lado täyteen) kullanruskeiksi ja laita lepäämään talouspaperin päälle. 

5. Erittäin hyvää olisi esim. jonkin majoneesipohjaisen kastikkeen kanssa, johon laittaisi mukaan vaikka pieniä suolakurkkukuutioita. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti